Halloncheesecake till valborg

halloncheesecake.jpg

Fredag och långhelg på gång med valborg. Nu räcker det med snö och kyla, för nu säger kalendern på riktigt att det är vår. Här kommer recept på en fräsch efterrätt till valborg, som man kan göra dagen innan och sen ta fram för att tina lite efter brasan innan man äter den.

Ingredienser 12 bitar
Botten:
15 digestivekex
100 g smör

Fyllning:
5 ägg
1 1/2 dl strösocker
150 g philadelphiaost
1 lime, rivet skal + 2 msk pressad limesaft
2 tsk vaniljsocker
250 g hallon
2 dl vispgrädde

Garnering:
125 g hallon
ev. lite mynta

Gör så här:
Botten: Lägg kexen i skålen till matberedaren med kniven monterad och kör dem till smulor. Smält smöret. Blanda smör och kexsmulor i en bunke. Kläm fast ett bakplåtspapper i botten på en form botten som är 24 cm i diameter med löstagbar och tryck ut kexsmulorna.

Fyllning: Dela äggen i gulor och vitor och lägg vitorna i en ren skål. Lägg äggulorna i en kastrull med socker och ost. Sjud försiktigt under omrörning tills krämen tjocknar. Kyl i kallt vattenbad.

Vispa äggvitorna till hårt skum. Vispa grädden. Tillsätt limeskal, limesaft, vaniljsocker och hallon till äggkrämen. Blanda försiktigt ner grädden. Vänd ner äggvitorna och häll fyllningen i formen. Täck över med frysfolie och frys i minst 6 timmar.

Ta ut cheesecaken ca 20 minuter före servering. Garnera med hallon och mynta.

receptkälla: hemmetsjournal.se

En kommentar på “Halloncheesecake till valborg

Lämna en kommentar